Билкови продукти при
 
Най-продавани
 
Количка
0 артикула
 
Професор доктор Йежи Лукашяк

Как Вилкакора пази организма и засилва имунитета

 
Книга за Вилкакора
 
Удостоверение
 

Анализ на Вилкакора

“Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis – състав и лечебни свойства”

Фармакологични свойства на водни и алкохолни екстракти

проф. Йежи Лукашак
д-р Богдан Фалкевич
Специализирано списание
“Успехите на фитотерапията”

/Рецензия/

Това е поредната научна публикация, посветена на феномена вилкакора.
Авторите представят актуалните знания на тема химичен състав и фармакологични свойства на тези две растения. Прецизно анализират най-важните биоактивни субстанции, влизащи в състава на бодливата лиана – разнообразни индолови и оксиндолови алкалоиди /тетрациклични и пентациклични/, описват също и други лечебни съставки на това растение, такива като полифеноли, стероли, гликозиди и тритерпени.
Най-интересни информации съдържа разделът, който е посветен на фармакологичните свойства на водните и алкохолните екстракти от Uncaria tomentosa – котешки нокът. В него авторите на статията резюмират научни изследвания на учени от цял свят. На базата на тези изследвания може да се твърди, че вилкакора има следните, необикновени лечебни свойства:
•    Предизвиква апоптоза /клетъчна смърт/ на туморни клетки , напр. при левкемия и при лимфом, и спира тяхното разпространение
•    Предизвиква увеличаване на броя на левкоцитите и стимулира развитието на лимфоцитите
•    Увеличава възможността на здравите клетки да поправят пукнатините в своята ДНК, напр. предизвикани от облъчване, включително от лъчетерапия
•    Активира макрофагите на белодробните алвеоли да произвеждат интерлевкин-1 и интерлевкин-2, субстанции, регулиращи работата на имунната система
•    Спира възпалителните процеси в организма, напр. на черния дроб
•    Предпазва от образуване на т.нар. свободни радикали

Благодарение на това екстрактите от Uncaria tomentosa подпомагат лечението на туморни образувания и подобряват състоянието на страдащите от ревматоидни възпаления на ставите.
“Успехите на фитотерапията” са орган на Секцията по Фитотерапия на Полското Лекарско Дружество, под редакцията на Д-р Ст. Хан и проф. Б. Кенджо.
В състава на научната редакция на това списание влизат също известни лекари и фармацевти, професорите Й. Алкиевич, А. Мрозикиевич, Л. Самоховиец и Х. Стшелецка, доцент А. Ожаровски и д-р Й. Йамбор и Л. Шпонар.

По материали от чуждестранния печат и
сп. “Вилкакора. Живей дълго”