Билкови продукти при
 
Най-продавани
 
Количка
0 артикула
 
Професор доктор Йежи Лукашяк

Как Вилкакора пази организма и засилва имунитета

 
Книга за Вилкакора
 
Удостоверение
 

Професор доктор Йежи Лукашяк

Читателите питат – ние отговаряме

Професор доктор Йежи Лукашяк

Zyj dlugo”, март 2018


Господин Професоре! Вие сте един от най-добрите познавачи на вилкакора в Полша. Но самият Вие приемал ли сте я като пациент?

-         Може би, не точно като пациент, а като разумен човек. Познавайки спецификата на това растение, исках да се възползвам от нейните ползи. Знаех, че стимулира защитните сили на организма, така че съм я приемал в периодите на спад на имунитета - през есента и зимата. По принцип с добър резултат. Просто не настивах, а грипът ме подминаваше с голям завой.

На какво се основава спецификата на действието на вилкакора?

-         В своите изследвания върху вилкакора се стараех да установя откъде произлиза тази огромна способност за мобилизиране на имунната система. Стигнах до извода, че това е следствие от нееднородното разпределение на електроните в пръстените на оксиндоловите алкалоиди, влизащи в състава на това растение. Такова разпределение на електроните поставя молекулите на алкалоидите  в състояние на леко трептене, предизвикано от електричното поле на протеините. Това от своя страна привлича макрофагите, важни съставки на нашата имунна система, и ги принуждава  към по-висока активност. А какво следва от това – организмът е по-добре пазен от тях.

Трябва да започнем от основното, от това, че вилкакора (Uncaria tomentosa) е растение. И то необикновено растение. Произлиза от най-голямата гора на света. От Амазония, изкачваща се по източните склонове на най-дългата планинска верига на света – Андите.

Среда

Нейната натурална среда има голямо значение. Защото девствените амазонски гори, в които расте вилкакора, са причина тя да трябва да се конкурира с огромно количество различни растения, за да оцелее. Както и с безчет насекоми и микроби. А понеже тя е лиана, налага ѝ се да има изключително много сили, за да изпълзи нагоре към слънцето.  Достатъчно е да кажем, че напълно порасналата вилкакора, използвайки шиповете на стъблото си, може да изпълзи на височина до тридесет и няколко метра. За да устои на безбройните плесени, гъби и микроби, с които изобилства амазонската гора, вилкакора трябва да бъде изключително добре подсигурена. Тя има много специфичен химичен състав. Съдържа в т.ч. оксиндолови алкалоиди, химични съединения с пръстеновидна структура, които повишават имунитета на растението.

Начало на славата

За нейната сила южноамериканските индианци, главно ашанинките и пирите, са знаели отдавна. По време на дългите преходи през джунглата те често пиели водата, събирана в стъблото на вилкакора. Забелязали, че именно тази вода им помага за различни оплаквания. Това пък ги накарало още повече да се заинтересуват от това растение. Така, отвара от лианата и от стърготините на стъблото ѝ за постоянно намерила своето място в амазонската фармакопея. Славата си дължи на многостранното си действие. Толкова голяма слава, че в много райони на източните склонове на Андите и до днес местните наричат вилкакора „paratodo”. Para todo” на испански (т.е. на езика, на който днес си комуникират повечето индианци) означава „за всичко”. Отварата от вилкакора, за което свидетелстват много очевидци, помагала дори при ухапване от отровна змия!

Механизъм на действие

От къде това разностранно действие? Понеже химичните съединения, които влизат в състава на вилкакора, въздействат на имунната система. Въздействат е меко казано. По-точно казано, те я мобилизират и активират. Това става възможно, благодарение на споменатите по-горе оксиндолови алкалоиди. След като се появят в организма, той ги възприема като натрапници. Привнесени отвън тези натрапници алармират имунната система.

Алкалоидите, благодарение на специфичното разположение на електричните заряди в своята вътрешност трептят, вибрирайки. Това от своя страна предизвиква увеличаване на подвижността на макрофатите, важни съставки на имунната система. Освен това алкалоидите са фини частици, които достигат до всички части в организма. А понеже пръстените на алкалоидите имат ляво-въртяща се форма, организмът ги третира като натурални и ги допуска до себе си без проблем. По тази причина ефектът, предизвикан от фината структура на частичките на алкалоидите се увеличава. Имунната система в още по-голяма степен е въведена в състояние на мобилизация.

Парола

Нищо чудно, че на паролата ИМУНИТЕТ, отговорът без съмнение трябва да бъде: ВИЛКАКОРА. Затова, без риск да направим грешка, можем да наречем вилкакора – кралица сред имуностимулаторите и имуномодулаторите или средство, което положително въздейства на имунната система.

От пионерите до лекарите

През първата половина на ХХ век се появяват и първите привърженицици на вилкакора от западните държави. Те били пионери, които имали контакт както със света на индианците, така и със съвременния свят. Сред тях трябва да споменем немския учен Артуро Брел, който се установил в Перу в околността Мойобамба и неговият приятел Л. Шулер, който приемайки вилкакора, успял да се пребори със сериозно заболяване.  Друг голям радетел на това растение беше полският мисионер, отец Едмунд Шелига, както и полските лекари от АМЦ, които в края на ХХ век заминаха за Южна Америка, за да се убедят лично, колко може да подсили човешкия организъм отварата от вилкакора.

Изследователи

Конкретни изследвания върху вилкакора започнали също много учени. Доктор Y. Sheng, китайски биолог от швейцарския университет в Лунд изследвал полезните свойства на екстракта от вилкакора при лечение на левкимия. М. Sandoval доказал способността на вилкакора да прихваща свободните радикали. Антивирусните свойства на Uncaria tomentosa са изследвали J.E. Williams и R.Aquino. J Piscoya работил преди всичко върху противовъзпалителното действие на екстракта от това растение. Това са само няколко примера. Днес списъкът с научните изследвания върху вилкакора обхваща около хиляда позиции.

Универсалност

Както от изследванията, така и от наблюденията на лекарите, произлиза че приложението на вилкакора има огромната универсалност. Наистина, списъкът с изявленията за нея, публикуван от европейската организация EFSA, за сега включва положителното ѝ въздействие върху ставите и имунната система, но обсегът и резултатите от провежданите актуални изследвания, позволява да се предположи, че скоро този списък ще бъде удължен. Универсалността на вилкакора се основава също на това, че по принцип може да се приема през цялата година. През есента и зимата, когато сме изложени особено много на инфекции, можем да я използваме като имуностимулатор или като средство, което повишава имунитета, а през пролетта и лятото, когато сме по-подвижни, можем да се възползваме от способността ѝ да спира синтеза на фактор TNF-alpha имащ отношение за възпалителните състояния на ставите.

Вит Романовски